woensdag 20 januari 2021

BOEKEN OVER NAPOLEON

Het wordt dit jaar (2021) het tweehonderdste gedenkjaar van de dood van Napoleon.

Er zal zeer veel gepubliceerd worden over zijn leven en dood, in allerlei talen.
Veel zal gaan over de periode na de Slag bij Waterloo (juni 1815). Hij is toen naar de Franse kust gegaan en bij het eiland d’Aix (tegenover La Rochelle) op een Engels schip gestapt.
Daarna is hij naar Engeland gebracht, heeft daar tot ongeveer 7 augustus 1815 voor de kust gewacht, is overgezet op een ander schip, de Northumberland en is toen op weg gegaan naar Sint-Helena. Daar aangekomen heeft hij drie maanden in the Briares gewoond (een leuke woning overigens!) en is toen gehuisvest in Longwood. Daar stierf hij op 5 mei 1821.

Over al de onderdelen van dit proces zijn verslagen gemaakt. Veel door tijdgenoten, ook veel achteraf door studie en reizen. Er zijn dus al veel boeken over het fenomeen ‘Napoleon naar Sint-Helena’.

Ook mijn boekenkast is mbt. het thema Sint-Helena aardig gevuld. Bijna alles dat daar in staat, heb ik gelezen. Zeer boeiend.

Nu zijn er ook boeken, die N. volgen van dag tot dag. Daarin staan bedoelde periodes natuurlijk zeer gedetailleerd in. Bij mijn weten zijn er twee van, die soms wel aardig verschillen. Het eerste boek van Louis Garros (1947, in het Frans, zie foto). Dit boek is heruitgegeven in 1997, ook in het Frans. Het tweede werk is een betrekkelijk nieuwe serie van zeven boeken van Roger Iappini (200-2018), ook in het Frans,  zie foto’s.

Ik zal de komende tijd een en ander over deze periode publiceren voor de geïnteresseerden.
Voor deze keer laat ik het bij wat foto’s hierover.





                                                       

  




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten